<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1691201484493316&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
UX / UI arbejdsbog liggende på et arbejdsbord hero-lines-image

Har du nogle gange siddet og undret dig over alle de ord der kastes rundt, når det digitale team skal lave ny hjemmeside? Måske du har hørt ord som ‘user experience (UX) design’, ‘UX-research’, ‘user interface (UI) design’ eller ‘wireframes’, men ved måske ikke helt, hvad der præcis menes med det? Vi skriver her lidt om de nævnte fagtermer og forklarer, hvordan disciplinerne bruges, og hvilken betydning de har i forhold til at sikre, at dit website bliver i stand til at kunne skabe værdi i forhold til forretningen.  

 
Så hvad er UX og UI – er det ikke bare forskellige ord for det samme?

UX er en forkortelse for user experience, og er en betegnelse for en designmetode, der fokuserer på oplevelsen og interaktion under brugerens rejse og interaktion med virksomheden. Hvor UI er en forkortelse for user interface og betegner designet af selve brugerfladen, og indbefatter alt fra det overordnede udseende ned over siderne, design på de elementer siden er opbygget med, design af grafiske elementer, typografi og billeder.

UX

Står du foran at skulle opdatere dit website, bør du helt klart forholde dig til UX, altså brugeroplevelsen og brugerens adfærd på dit site. Det, der overordnet ses som UX design, er alt det, hvor du tænker i systemer, handlinger, begivenheder og flows. Marketers vil ofte tænke på websitet udelukkende i form af lækkert design eller i form af konverteringer, men UX er måden at bygge bro over kløften mellem de to og sikre, at det, der foregår på siden, rent faktisk ender med at konvertere. Det handler om brugerens rejse, hvordan vi sikrer, at en bruger hurtigt og nemt kommer fra A til B. For at gøre UX arbejdet mere værdifuldt, analyseres brugerundersøgelser, brugerpersonligheder, brugerhistorier og brugertests. Det er UX-designeren, som oftest laver wireframes (dem vender vi tilbage til senere) , og det foregår inden der tages beslutninger om det præcise udseende af de forskellige designelementer.

UI

Ideelt set i samarbejde med UX designeren (og ellers bagefter) kommer UI-designeren på banen, og sørger for, at der også kommer fokus på den visuelle del af designet. En UI’er arbejder med layout og det grafiske udtryk. Her snakker vi om branding, farver, typografi, grafik, fotografi og andre visuelle elementer. Så en UI-designer arbejder altså mere specifikt med en hjemmesides udseende.

Det var lidt om UX og UI.

Hvorfor bruge kræfter på UX research inden vi går i gang med at designe?

At investere en betydelig del af dit budget i at sikre en flydende og positiv brugeroplevelse (UX) inden lanceringen af en ny virksomhedshjemmeside, er ikke kun en økonomisk klog beslutning, men også et strategisk træk, der kan give betydelige langsigtede fordele. I dagens digitale landskab, hvor brugerforventninger konstant udvikler sig, er prioritering af UX-research baseret på brugerdata fra din nuværende hjemmeside (frem for at basere dem på antagelser) afgørende af følgende 8 tungtvejende grunde:

1. Brugercentreret design fører til succes

En brugercentreret tilgang sikrer, at din hjemmeside imødekommer de specifikke behov, udfordringer, præferencer og pain points hos din målgruppe. Ved at investere i grundig UX-research får du et meget præcist indblik i dine brugeres adfærd, hvad der motiverer dem og hvad deres forventninger er, hvilket gør det muligt at tilpasse hjemmesidens design, indhold og funktionalitet herefter. Dette fører til højere brugertilfredshed, engagement og flere konverteringer, hvilket i sidste ende driver succesen for din online tilstedeværelse.

2. Reducerede udviklingsomkostninger

At opbygge en hjemmeside baseret blot på antagelser kan føre til dyre revisioner og omarbejde senere i processen, eller at du måske helt uden at vide det, har en hjemmeside med et stort uforløst potentiale til at gøre dine besøgende til kunder. Ved at investere tidligt i UX-research kan du identificere potentielle problemer og uheldige designfejl tidligt i processen. Denne proaktive tilgang hjælper med at forebygge dyre fejl, reducere behovet for omfattende ombygninger og optimere udviklingsprocessen, hvilket sparer både tid og penge og forlænger websitets levetid.

3. Forbedret brugerfastholdelse

Prioritering af UX-research sikrer, at din hjemmeside er intuitiv, brugervenlig og i stand til at fastholde besøgende. En veldesignet hjemmeside, der er nøje tilpasset brugernes præferencer og adfærd, indbyder besøgende til at blive længere, udforske mere og giver dem et incitament til at vende mere hyppigt tilbage. Brugerfastholdelse er afgørende for at opbygge brandloyalitet og fremme langvarige positive forhold til din målgruppe.

4. Forbedrede konverteringsrater

Hjemmesider eksisterer for at opnå specifikke mål, om det er at generere leads, skabe salg eller formidle information. Brugeroplevelsen påvirker disse konverteringsrater betydeligt. Ved at basere dine designbeslutninger på faktiske brugerdata kan du optimere din hjemmesides layout, navigation og calls-to-action til at maksimere konverteringsraterne. Dette påvirker direkte din bundlinje og investeringsafkastet.

5. Konkurrencefordel

I dagens konkurrenceprægede digitale landskab kan en meget positiv brugeroplevelse være en afgørende differentieringsfaktor. Brugere har talrige alternativer, og man er mere tilbøjelig til at engagere sig med hjemmesider, der tilbyder en nem og behagelig oplevelse. Prioritering af UX-research hjælper dig med at identificere unikke salgsargumenter og muligheder for at skille sig ud fra konkurrencen, hvilket i sidste ende kan øge din markedsandel.

6. Positivt brandbillede

En brugervenlig hjemmeside forbedrer ikke kun brugeroplevelsen, men smitter også positivt af på dit brand. Hjemmesider, der er svære at finde rundt på, langsomme til at indlæse, ikke opleves vedkommende eller er fyldt med småfejl, kan skade dit brands omdømme og troværdighed særdeles alvorligt. Omvendt kommunikerer en veldesignet hjemmeside professionalisme og pålidelighed og indgyder tillid hos din målgruppe.

7. Tilpasning til skiftende trends

Det digitale landskab er dynamisk, med nye teknologier og trends, der opstår regelmæssigt. At stole blot på antagelser om brugernes præferencer kan føre til en hjemmeside, der hurtigt bliver forældet. En brugercentreret tilgang baseret på omfattende UX-forskning sikrer, at din hjemmeside kan tilpasses og udvikles sammen med skiftende brugerforventninger og teknologiske fremskridt. De skiftende forventninger hos brugerne er en del af det, som vi hos Propellos arbejder med at kunne imødekomme ved kontinuerligt at udføre små forløb med løbende forbedringer og justeringer på hjemmesiden, hvor vi tager udgangspunkt i brugerdata. Det kan du læse mere om under overskriften "Growth Driven Design".

8. Minimeret risiko

At opbygge en hjemmeside uden en grundig forståelse af brugernes behov er en risikofyldt operation. Det svarer til at sejle ud uden et navigationssystem. UX-research hjælper dig med at træffe informerede beslutninger og mindsker risikoen for at lancere en hjemmeside, der ikke rigtigt appellerer til din målgruppe.

 

Det var de 8 gode grunde, og det handler kort sagt om det fornuftige i at lave en grundig undersøgelse af patienten, inden man går i gang med at operere. Det, der står tilbage er, at det at afsætte en betydelig del af dit budget til UX-research, inden du går i gang med udviklingen af en ny virksomhedshjemmeside, er en klog investering, der giver afkast i form af brugertilfredshed, omkostningsbesparelser, bedre konverteringsrater, et mere positivt brand billede og langsigtede konkurrencefordele. Det sikrer, at din hjemmesides design og funktionalitet er afstemt i forhold til virkelige brugerdata, hvilket kan betyde, at du nu skaber en online tilstedeværelse, der ikke kun opfylder, men overgår brugernes forventninger, hvilket i sidste ende fører til en succesfuld og bæredygtig digital tilstedeværelse for din organisation.

 

Er du i tvivl om hvordan du skal gribe det hele an, så står vi i Propellos til rådighed – uanset om du vil have en snak omkring at optimere effekten af dit nuværende website ved at bruge din egen data i et UX forløb, eller du overvejer at bygge et helt nyt website. Læs mere om hvordan vi bygger website baseret på UX research og strategi her:

 

Kontakt os på telefonnummer 70 70 71 85 eller på mail: info@propellos.dk

 

UX-ChartSteps-arrows-BlogHero-1920x550