WordPress eller Umbraco som CMS?
Umbraco vs WordPress som CMS?
Skal man vælge WordPress eller Umbraco til indholdsstyring af websites? Dette spørgsmål møder vi ofte når vi rådgiver vores kunder omkring websites. Vi har derfor samlet forskellige fordele og ulemper ved Umbraco og WordPress, der er baseret på henholdsvis .NET og PHP programmering.
Vi har gennem årene arbejdet en del med forskellige CMS systemer til indholdsstyring af websites. Her har vi bl.a. stået for udvikling af webdesign, implementering i et CMS (content management system) og selvfølgelig surfer vi selv på hjemmesider i stor stil. Vi har i vores digitale bureau valgt at udelukkende fokusere på to open source systemer, henholdsvis; WordPress og Umbraco som vi anser som værende nogle af de bedste på markedet. Begge systemer er gratis at bruge, og baseret på Open Source, hvor der er adgang for alle til kildekoden.
WordPress er i øjeblikket verdens mest downloadede hjemmesidesystem (ca. 25 % af alle websites i verden), og der bliver hver dag produceret et meget stort antal nye websites, og blogs i systemet. Det er primært blevet populært fordi det er let at installere og nemt at komme i gang med at bruge. En blog eller et website kan hurtigt komme til at se meget professionelt og indbydende ud i WordPress. Systemet er derfor ideelt som platform til blogs eller til mindre websites med behov for mange nyhedsindlæg. Når der er behov for større/ mere komplekse løsninger til websites, og hvor der måske indgår f.eks. intranet, ekstranet, e-handel eller API integrationer, bør man dog kigge nærmere på Umbraco CMS.
Umbraco er et dansk udviklet og mere fuldkomment system til indholdsstyring, da der er flere muligheder for at tilpasse systemet fuldstændig til kundens behov. Da Umbraco samtidig er baseret på open source modellen, bliver der konstant udviklet på systemet, så der kommer nye moduler og features der gør det ideelt til integrationer med andre områder.
WordPress er ganske habilt til søgemaskineoptimering, men bliver alligevel udkonkurreret af Umbraco hjemmesider, da der er flere muligheder og fleksibilitet til at optimere websitet i forhold til Google.
Ud fra et bruger hensyn så er begge systemer rigtig gode. Begge systemer er nemme at lære. Men da Umbraco følger Microsoft universet (.NET), så vil det betyde, at alle der i forvejen arbejder med Windows, formentlig vil føle sig mere hjemme i Umbraco. Det betyder at det ikke kræver de helt store tekniske færdigheder at lægge nyt indhold på websitet. Wordpress kræver en lille forståelse for HTML og design, da siderne er meget "åbne" i editoren. Det kan betyde at designet kan "skride" når man lægger indhold ind.
Hvorfor vælge WordPress?
- Open Source - bliver konstant udviklet af udviklere og entusiaster
- Mange gratis standardtemplates - og nogle kan købes til lave priser - færre udviklingstimer
- Passer til mindre websites med mindre end 50 sider
- Fint til websites hvor alt indhold skal være offentligt tilgængeligt, og sikkerhed ikke er et vigtigt issue
- Bedst til standard skabeloner baseret på foruddefinerede designtema´er
- Mange standard Plug-ins
- Godt til få administratorer
- Relativt lave webhostingomkostninger (Unix/MySQL)
Hvorfor vælge Umbraco?
- Open Source - bliver konstant udviklet af udviklere og entusiaster
- Fleksibelt. Individuelle websites tilpasset efter behov
- Passer til alle websites - især dem over 50 sider
- Bedst til websites hvor sikkerheden er vigtig
- Ideelt til unikke og tilpassede webdesigns
- Godt til mange adminstratorer og multi-language sider
- Kræver mindre tid til vedligeholdelse af system
- Meget udviklervenligt
- Stabilt da det er bygget på ASP.NET
- Lidt dyrere webhosting, da det kræver Windows / MSSQL hosting
Alt i alt kan man sige at WordPress måske ikke er en god langtidsløsning, for et mellem- til stort website (over 50 sider) hvis man ønsker at have 100% styr på indholdet. Det er således bedst egnet til kampagnesites eller mindre websites, som ikke kræver videreudvikling. Omvendt kan Umbraco være en lidt dyrere løsning til de helt små sider, som ikke stiller de store krav til et unikt design eller sikkerhed.
Analyse af behov?
Det kræver som regel en nærmere analyse af behovet for websitet, inden man lægger sig fast på indholdssystemet. Det er også en god ide at teste systemerne for de mest basale arbejdsopgaver - hvordan opretter man en ny side? Hvordan lægger man et billede ind? etc. Så kan de personer der skal arbejde med vedligeholdelsen af websitet få et indtryk af hvordan de forskellige systemer fungerer.
Hvis du stadig er i tvivl om hvilken løsning der passer jer, så er I meget velkommen til at kontakte os på tlf. 70707185 eller info@propellos.dk.
I gang med et redesign af jeres website?
Står I over for at skulle i gang med et redesign af jeres website, så er det rigtig godt at forberede sig grundigt inden I kaster jer ud i det. Her finder du en lang række spørgsmål, som er fornuftige at stille sig selv inden I går i gang med et nyt website.