Inbound marketing og sociale medier
Sociale medier er en vigtig del af jeres inbound marketing
Brugen af de sociale medier er stadig stærkt stigende, og det er absolut ikke kun i privat regi det er interessant længere. Fans og erhvervsfolk er også indkøbere og meningsdannere. Sociale medier er blevet en vigtig del af virksomhedernes markedsføring og i år forventes det at op mod hele 20% af marketingbudgettet allokeres til de sociale medier. Det er bl.a den øgede brug af mobilen, der har skabt den stigende interesse. Danskerne tjekker f.eks. deres mobil mere end 150 gange om dagen – og heraf skønnes det at være Facebook ca. 30 af gangene.
I inbound processen er det især i tiltrækningsfasen at de sociale medier er stærke – dvs. til at øge opmærksomheden og skabe trafik til hjemmesiden. Men der er også mange gode eksempler på, at sociale medier er gode at bruge igennem hele inbound processen.
I nedenstående vil vi kort gennemgå nogle af de vigtigste områder når I skal udtænke jeres strategi til sociale medier, herunder vil vi berøre:
- Målsætning
- Målgruppe
- Content plan
- Mediebudget
Mål – hvad vil du opnå med de sociale medier?
Først er det relevant at kigge nærmere på, hvor I gerne vil hen med jeres indsats. Det skal være en naturlig del af jeres markedsføringsstrategi, og kunne fungere optimalt med jeres indsatser på andre områder. Det er i det hele taget også interessant at stille sig selv spørgsmålet om hvorfor virksomheden skal være på de sociale medier, da dette kan hjælpe med at belyse hvilke mål man skal stille sig selv.
Der er en række udfordringer med de sociale medier som bør tages med i overvejelserne. Det er absolut ikke noget der må gøres ”med venstre hånd”, som der har været en tendens til i de unge år. Flere af medierne er blevet ”modne”, og skal anvendes med respekt og professionalisme for at få succes.
Skal de sociale medier være med til at øge trafikken til hjemmesiden? – med x % (clickrates). Skal I have en øget involvering? (likes, clicks, shares, etc.) og skal det evt. være med til at øge omsætningen med X%? Ud fra vores mål kan vi bedre tilpasse aktiviteterne og hvor der skal lægges fokus på. Det er selvfølgelig også vigtigt ,at der er en overensstemmelse mellem mål og hvad der måles på. Hvis der tænkes i omsætning og kr. / ører giver det ikke så stor mening at måle i ”Likes”.
Når målene sættes op gælder det også om at være realistisk – der kan unægtelig være langt fra at en bruger har en præference for et brand til at de går hen og køber det – ikke mindst med produkter som har en længere købsproces. Det er dog realistisk at tænke at de sociale medier kan være med til at påvirke gennem processen i de forskellige faser.
Tænk jeres målgruppe og buyer personas ind i strategien
Jeres buyer personas er omdrejningspunktet for jeres aktiviteter på de sociale medier. Det er nemlig dem I interagerer med. Hvis I ikke allerede har udviklet buyer personas i en anden forbindelse, er det fordelagtigt at få det gjort nu med denne guide. Når I har jeres buyer personas på plads, kan I lettere vurdere, først og fremmest hvilke SoMe platforme de benytter sig af og dermed også hvilke I skal være aktive på. Derudover får I en langt bedre forståelse for, hvad og hvordan I skal markedsføre og hvad jeres følgere vil involvere sig i.
Social media content plan
Det er jeres gode content som skal være med til at drive trafikken og involvere jeres brugere – og på de sociale medier, må det meget gerne være ”hurtigt og spiseligt”. Det gælder om at have jeres kernefortællinger på plads – og finde de ”sweet spots” hvor brugerne og jeres interesser er fælles. Her kan du finde mere hjælp til at skabe jeres gode content.
Overordnet gælder det om at finde frem til de spørgsmål som brugerne måtte have i relation til jeres produkt, service eller virksomhed – og frem for alt – hvad kan vi gøre for at løse brugernes problemer eller pains. Kan vi på nogen måde gøre deres situation eller hverdag nemmere med vores indhold – og herunder implicit vores ydelser. Her er det utroligt vigtigt at gå ét skridt tilbage og have fokus på brugeren frem for jer selv. Det er begrænset hvor meget corporate content brugerne kan kapere, og ikke opfatter det som spam.
Brugen af billeder, herunder især video, stormer frem på de sociale medier – og det kan have en utrolig stor indflydelse på effekten om det er det rigtige billede eller video der følger med jeres fortællinger.
Inden I poster indhold på jeres sociale medier I passende stille jer følgende spørgsmål:
- Passer mit indhold ind?
- Ville du klikke på det selv?
- Ville du egentlig læse det… og få værdi fra det?
- Ville du dele det?
- Er det tro mod dit brand og budskab?
Hvis der kan svares ja til alle, kan der roligt trykkes på publicér.
Afsæt penge til et mediebudget
Hvis man virkeligt vil nå sit publikum på de sociale medier, så er det i dag nødvendigt at allokere et dedikeret mediebudget til dette formål. Derfor få afsat et budget hvis du ikke allerede har det. Hvis du gør det godt er det dog stadig nogle meget lave klikpriser i forhold til mange andre medier – og her er det i øjeblikket især Facebook som har førertrøjen på.
Gode råd og tips til SOCIALE MEDIER
Når I går i gang med en professionel tilgang til sociale medier, så er det hensigtsmæssigt at kigge nærmere på følgende ting når jeres mål, buyer personas, content plan og mediebudget er på plads :
- Planlægning
Få lavet en plan over jeres sociale medier tiltag. Benyt evt. en template som denne, Google kalender, Trello eller andet planlægningsværktøj, som hele teamet har adgang til. Når I planlægger jeres opslag sparer I tid, da I kan effektivisere den tid I bruger på at lave opslag til de forskellige kanaler - Community management
Gør en person i virksomheden til Community Manager, SoMe ansvarlig eller lignende så der er afsat ressourcer til den løbende drift. - Support / response time
Gør jer klart hvordan de sociale medier skal indgå i virksomhedens kunde support – herunder hvad jeres response time skal være. Sæt ikke noget op I ikke kan holde, så det kan give negative oplevelser for kunderne. - Lyt, lær og interagér
En af de helt store fordele ved de sociale medier er al den information som man kan få om sine følgere. Sørg for at lytte til den information de giver gennem deres adfærd, kommentarer, anmeldelser, mm. og tag ved lære af det. I kan også benytte de sociale medier til at stille direkte spørgsmål til jeres målgruppe om alt fra f.eks. deres interesse i et nyt produkt, ønske om længere åbningstider, og andre holdninger til jeres brand. Sørg for at interagér med folk på de sociale medier. Deltag aktivt i diskussionen, svar på spørgsmål og kommentér på deres opslag, hvor de har tagget jer. - Tilpas jeres kanalvalg
Vær opmærksom på hvor og hvordan jeres kunder/buyer personas bevæger sig på de sociale medier. Går de evt. mod nye medier? – eller bruges de eksisterende medier anderledes end tidligere. - Vær parat til ad-hoc ”newsjacking” muligheder
Sker der noget på markedet eller de sociale medier som kan anvendes aktivt i jeres social medier. Det gælder om at kunne reagere hurtigt hvis chancen byder sig – det kan hurtigt blive for sent og plat. - Mediabudget boosting
Brug boosting med omtanke og hvor det giver god mening. Undgå at booste dårligt indhold – det er spild af penge. Sørg for at målret din boosting (f.eks. fans, ikke-fans eller specific målgruppe) Her kan retargeting i Facebook være en god vej til effektive og billige clicks. Få sat en Facebook pixel på jeres website, og målret boostingen eller annoncerne mod besøgende fra jeres website. Det er personer som allerede har vist interesse for jeres virksomhed. Boost maks. i 3-5 dage – herefter er effekten markant aftagende. - Monitorering og rapport
Sørg for at måle jeres tiltag i forhold til jeres mål. Hold løbende status – f.eks. en gang om måneden og efter hver kampagne. Tag et kig på, hvad der virker til at opnå hvad, og se nærmere på hvilke nye tiltag I kan sætte i gang for at nå jeres mål. Send rapporter ud til interessenter i organisationen, så de kan følge med i hvordan det går med jeres sociale medier.
Lyst til mere inspiration om inbound processen? Tag også et kig på disse blogindlæg:
- Kom i gang med Inbound Marketing
- Inbound marketing vs outbound marketing
- 10 grunde til hvorfor en digital strategi er altafgørende
KONKLUSION:
De sociale medier er blevet et vigtigt element i markedsføringen, og det gælder i dag for alle former for virksomheder og markeder, hvad enten målgruppen hedder B2C, B2B eller B2G. Vi er alle "fans" og influenter og skal derfor tages alvorligt i SoMe strategien. Ved at tilgå disciplinen med stor professionalitet og tænke det ind med de øvrige tiltag er der større chance for at I oplever en succes. For at få succes er det samtidigt vigtigt at sætte mål og forfølge disse med konstante opfølgninger og tilretninger.
Book et GRatis møde om Inbound marketing
Kunne du tænke dig at høre mere om inbound marketing, og hvad det kan gøre for jer. Så lad os tage et uforpligtende møde hvor vi snakker om jeres udfordringer.